Eindejaarsblog 2021 excap

Groei door evolutie

22 december 2021

Een jaar geleden zat ik omstreeks dit zelfde moment achter m’n laptop om m’n eindejaarsblog neer te schrijven. Die blog las ik zonet integraal terug, achteruit leunend in m’n stoel van mijn home-office met een goede kop koffie.

Ik droomde van biljartvlak asfalt dat de weg naar de top makkelijker zou maken in plaats van de kasseien die we in 2020 onderweg tegenkwamen. Ik droomde van een tijd na Corona waarin vertrouwen opnieuw centraal stond, waarin sectoren opnieuw in bloei kwamen te staan.

De realiteit is de laatste weken en maanden opnieuw iets somberder geworden. We zitten opnieuw vaker thuis te werken, we zijn opnieuw vooral digitaal met elkaar in gesprek. Voor het tweede jaar op rij hebben we geen groot en gezellig kerstafscheid onder collega’s. In de plek daarvan rijd ik binnen enkele dagen weer het ganse land door om met mijn Pimped-up en Chromed-out Kerstmobiel bij alle collega’s een fijne kerstboodschap af te leveren. Ondanks beperkingen blijven we creatief en zie ik gelukkig nog steeds een lach op de gezichten van onze medewerkers.

De nieuwe Covid-golf heeft ons einde van het jaar minder succesvol gemaakt dat we verwacht hadden. Vooral onze consultancy kwam weer onder druk omdat het nu éénmaal moeilijk is en blijft om inspiratiesessies en workshops te geven doorheen een computerscherm. De connectie met je publiek is dan toch een pak lastiger. Projecten die doorschuiven naar begin van volgend jaar zijn er het gevolg van.

Maar minder succesvol betekent niet dat we het slecht gedaan hebben. Integendeel zelfs, ons bedrijf is voor het vierde jaar op rij weer sterk gegroeid. Groei in omzet, in klanten, in sectoren, in medewerkers. We staan niet waar ik de ambitie had om te staan maar wat een prachtig resultaat.

De afgelopen twee weken heb ik ook een pak van onze klanten mogen bezoeken. Op afstand, soms digitaal, maar steeds met een grote glimlach. Tijdens niet minder dan 24 prachtige gesprekken hoorde ik warme woorden voorbij komen. Van kwaliteit over flexibiliteit, van kritische noten tot een hartelijk contact. Ik liet het waardeoordeel van onze klanten, die ik met trots partners noem, wel gevallen. Laat dat sentiment maar vooral de barometer zijn van hoe ik me 2021 wil herinneren.

Wat ik vooral uit die fijne gesprekken heb onthouden is het vertrouwen dat iedereen wel durft uit te spreken. Vertrouwen in groei, vertrouwen in een positieve evolutie. Vandaar dat ik m’n plan voor 2022 breder getrokken heb dan ooit. Als groep hebben we een plan gemaakt voor 2022-2024 waarin ik de baseline ‘Groei door evolutie’ gebruik.

Plannen die onze ambitie in België verder vorm geven maar evenzeer plannen die onze verdere internationale groei ook faciliteren. Ook dit jaar heeft excap weer in tal van landen buiten de Benelux projecten mogen afwerken en die groei heeft zijn top nog niet bereikt.

De lezer die me kent of die eerdere van m’n blogs las, weet dat ik een fietsliefhebber ben. Laat me toe dan ook te eindigen met een stukje fietsbeeldspraak.

Daar waar we in 2020 op kasseien naar boven aan het rijden waren zijn we in 2021 niet van ondergrond veranderd. Wel is het reliëf vlakker geworden waardoor we verder zijn geraakt.

Tijdens de afgelopen editie van Parijs-Roubaix zagen we de renners een bijna héroïsche prestatie neerzetten. Over de genadeloze kasseistroken werd een ware veldslag uitgevochten. Met valpartijen en vaak in de regen maar uiteindelijk kwamen ze aan bij de meet.

 

Net als die renners zijn we nat, zijn we moe. Maar we zijn bovenal trots dat we er op deze manier geraakt zijn. Deze rit zit er alweer op. Stiekem hoop ik toch op dat biljartvlak asfalt in 2022!

 

Bijzondere dank aan al mijn collega’s voor het enorm harde werk het afgelopen jaar. Ook mijn dank en waardering aan al onze klanten met dewelke we in 2021 prachtige dingen hebben gedaan. Dank voor het vertrouwen!

 

Geniet van de feestdagen en tot volgend jaar!

 

X

Yves