Diversity and Inclusion

Onderzoek voor meer DE&I

Diversiteit, Gelijkwaardigheid en Inclusie in het teken van duurzaam ondernemen

neem contact op

Nieuwe ambities in DE&I

Als organisatie ben je voortdurend in de weer om je aan te passen aan nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen. Klanten beslissen en kopen digitaal, bekijken kritisch hoe duurzaamheid een rol speelt in je dienstverlening en producten. En op de koop toe, vragen ze zich terecht af of je als werkgever een inclusieve plek kan aanbieden waar je zonder beperking kan zijn om wie je bent.

De bedrijven die het vermogen hebben om zich te kunnen aanpassen, zijn ook de bedrijven waarbij innovatie steeds een grote rol hebben gespeeld. De term 'disruptie' is onlosmakelijk met innovatie verbonden. Disruptie ontstaat als succesvolle bedrijven die geconfronteerd worden met verandering hardnekkig dezelfde keuzes blijven maken en zo terrein verliezen.

Zo ook met het DE&I thema. De maatschappij is vragende partij dat organisaties zich aanpassen als werkgever, dienstverlener of producent.

Er wordt meer en meer beroep gedaan op excap voor het aangaan van nieuwe uitdagingen in de context van DE&I.

Via verschillende onderzoeksmethodes kan excap metingen gaan uitvoeren op gebied van discriminatie en bijstaan met het ontwikkelen van veranderingstrajecten binnen de organisatie onder begeleiding van gecertificeerde experten. 

 • Onderzoek tegen Discriminatie

  Om aan de slag te gaan binnen je organisatie voor meer inclusie, start je best met een 0 meting. Dit kan je doen dankzij 3 onderzoeksmethodes

  • Correspondentietesten
  • Vignettenstudie
  • Kwalitatief onderzoek
  Meer uitleg
 • Kennis vergaren

  Wat staat er nu precies op het spel en hoe inclusief moet je organisatie worden?

  Deze vragen worden deskundig beantwoord in een 16-pagina tellende whitepaper, geschreven door Tom Sweetlove, marketing consultant bij excap en gecertificeerd DE & I expert door de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Leiden.

  Download de whitepaper
 • Captalk Esmeralda Van Boon

  Duurzaam ondernemen is ook het omarmen van Diversiteit en Inclusie.

  Centraal in deze Captalk staat Esmeralda Van Boon, programma manager Diversiteit & Inclusie bij het Noorderpoort College.

  Bekijk en beluister deze podcast over wat je kan doen als werkgever om je medewerkers zich comfortabel te laten voelen op de werkplek.

  Captalk S02E01: [Diversiteit en Inclusiviteit]

FAQ

 • Wat is mystery guest onderzoek?

  Het is een marktonderzoek waarbij mystery guests worden uitgestuurd om klantreizen (Customer Journeys) te testen op kwaliteit, operationele efficiëntie, beleving, emoties en indruk. Dankzij deze objectieve resultaten, verkrijg je nieuwe inzichten om de juiste stappen te nemen in de optimalisatie van processen. >Meer weten

 • Welke soorten mystery guest onderzoek bestaan er?

  Er is een heel breed gamma aan onderzoeken. We kunnen ze best indelen in 3 grote categorieën: voor klanten, voor medewerkers en overige. Bij deze laatste, gaat het eerder om kwaliteitsaudits, candidate experience en discriminatieonderzoek. > Alle onderzoeken

 • Wordt mystery guest onderzoek ook voor online journeys ingezet?

  Absoluut. Een online shopper winkelt anders dan een klant in een fysieke winkel. Online mystery shopping legt knelpunten van je website of webshop bloot, zodat je de online ervaring kunt verbeteren. De ganse buyer journey wordt uitgetest, tot en met het effectief retourneren van de aankoop. > Meer weten

 • Hoe gaan Customer Journeys en mystery guest onderzoek samen?

  Bij een mystery guest onderzoek gaan we door alle stappen van de Customer Journey (klantreis). Bij elke stap meten we hoe deze stap bijdraagt tot een uitstekende klantervaring. Uniek aan onze methode is de ExperienceCapture waarbij bewuste en onbewuste emoties worden gecapteerd bij elke stap.

 • Welke criteria bepalen de kostprijs van een goed mystery guest onderzoek?

  Elk onderzoek bestaat uit Project Management, Briefing, Uitvoering & Rapportage. Daarbij geldt dat de post voor uitvoering de grootste is. Deze post wordt beïnvloed door het aantal uit te voeren metingen, de complexiteit en lengte van de opdracht en het profiel van de mystery shopper. > Meer weten

 • Biedt excap ook audits aan?

  Ja, een audit onderscheidt zich van mystery guest onderzoek door zijn objectief en feitelijk karakter. Er wordt gecontroleerd of iets voldoet aan de opgelegde norm (netheid, infrastructuur, ...). Daarbij is een auditeur meestal niet incognito maar maakt hij zich bekend. > Meer weten

 • Wat is de impact van mystery guest onderzoek op Cx en Ex?

  Dankzij de innovatieve rapporteringtools en de frequentie van de metingen, verwerf je inzicht in de resultaten om vervolgens actiegerichte conclusies te gaan formuleren. Jouw impact wordt : hogere klanten- en medewerkerstevredenheid én hogere omzet. >  Customer Experience

 • Wat is het verschil tussen kwalitatief- en kwantitatief onderzoek?

  De customer en/of employee experience van je klanten en medewerkers in kaart brengen kan je door middel van zowel kwalitatief- als kwantitatief onderzoek.

  Waar kwantitatief onderzoek zich voornamelijk richt op het verzamelen van gestandaardiseerde gegevens op grote(re) schaal, biedt kwalitatief onderzoek een diepgaand begrip van de individuele ervaringen en emoties van klanten en medewerkers. Meer weten >

 • Kan ik de resultaten monitoren tijdens het mystery guest onderzoek ?

  De resultaten worden samengebracht in een visueel en gebruiksvriendelijk dashboard. Een teamlid kan live de resultaten en de voortgang van het project volgen. Handig is dat je het dashboard op desktop, tablet of mobiel kan raadplegen en dat je de rapporten kan exporteren.

 • Hoe haal ik de juiste inzichten uit de vele data en databronnen?

  Veel bedrijven verzamelen steeds meer data van hun klanten. Dit betreft zowel data vanuit eigen systemen als data vanuit externe (onderzoeks)partners. Excap kan helpen om deze verschillende databronnen aan elkaar te koppelen zodat overkoepelende inzichten ontstaan om een finale impact te realiseren.

 • Welke voorbeelden uit de praktijk bestaan er?

  Wekelijks publiceren we nieuwe inzichten over Customer Experience en Employee Experience. We vinden het belangrijk dat we eigen expertise met ons netwerk kunnen delen. Ook laten we met plezier excap's ambassadeurs aan het woord: tevreden klanten bij wie we voor echte impact zorgden.

 • Verzorgt excap mystery guest onderzoek ook buiten de Benelux?

  Zeker! Dankzij ons uitgebreide netwerk van partners en jarenlange ervaring met internationale projecten, voeren wij niet alleen mystery guest onderzoek uit in heel Europa (en daarbuiten) maar ook audits, customer journey onderzoek, consultancy en kwalitatief onderzoek. >  Meer weten

 • Hoe kan ik de medewerkersbeleving onderzoeken?

  Employee experience wordt gemeten binnen verschillende groepen medewerkers, waarbij verschillende afdelingen worden onderzocht. Zo'n onderzoek vindt per kwartaal plaats maar gebeurt idealiter om de twee weken. Zo kan voortgang en beleid opgevolgd en onmiddellijk bijgestuurd worden. > Meer weten

 • Kan ik ook mystery shopper worden?

  Dat kan! Iedereen vanaf 18 jaar kan mystery shopper worden bij excap. Doe de test om te zien of jij geschikt bent. Geslaagd? Dan mag je jezelf vanaf dan mystery shopper noemen!

 • Waarom is de feedback van mystery shoppers betrouwbaar?

  Onze mystery Shoppers krijgen voor aanvang van hun opdracht een uitgebreide briefing waardoor ze altijd goed voorbereid op pad gaan. Het aantal opdrachten per mystery shopper houden we beperkt om zo de kwaliteit te kunnen waarborgen. Een interne controle doet de rest.

 • Wie zijn de mystery shoppers van excap en hoe groot is dit bestand?

  Ons bestand, dat ruim 5000 mystery shoppers telt, bestaat uit zeer verschillende mensen. Van jong tot oud, van make-upliefhebbers en klussers tot leerkrachten en ingenieurs.

 • Kan ik aanspraak maken op de KMO-portefeuiile?

  Ja, dat kan zeker omdat excap een erkend dienstverlener is door het Agentschap Innoveren en Ondernemen.  Meer weten > 

 • Kan ik zelf een bijkomende vraag stellen?