Eindejaarsblog 2022 excap

Groeien kan je op verschillende manieren

20 december 2022

Met nog 12 dagen op de kalender sluipt het jaareinde dichterbij. Het lijkt alsof dit jaar echt voorbij gevlogen is en dat gevoel wordt nog versterkt door een decembermaand die drukker dan ooit was.  Het is alweer tijd om vooruit te kijken en de plannen voor komend jaar volop uit te rollen.

Eerst wil ik nog even terugkijken en jou meenemen in mijn persoonlijke evaluatie van 2022.  We vergeten soms dat het jaar nog startte met Corona-maatregelen. De wereld was nog steeds niet helemaal open en dat liet zich voelen langs de commerciële alsook de operationele kant. Bedrijven waren nog steeds afwachtend, je sprak elkaar nog vaak langs een scherm in plaats van face to face. En toch... ik was optimistisch. Excap zou in 2022 opnieuw groeien en dit al voor het 5de jaar op rij. Dat was mijn missie, mijn ambitie.

Vanuit die ambitie was het ook tijd om de deur aan de Ankerrui 9 te sluiten achter ons. Ons kantoor was te klein geworden en dus gingen we op zoek naar een geschikte ruimte om de verdere groei van ons mooie bedrijf te faciliteren.

En een geschikte ruimte bestond niet enkel uit vierkante meters extra. Neen, het pand dat we zouden betrekken moest ook echt ‘experience’ uitstralen. Het is ten slotte onze core-business.

Na veel omzwervingen in Antwerpen stoten Jill en ik op een prachtig pand in het centrum van de stad. Het British Dominions House is vanaf 1 april dan ook onze uitvalsbasis waar we met gepaste trots en plezier elke dag het beste van onszelf geven. We delen dit pand met Rituals, dewelke we al eerder kenden van onze fijne samenwerkingen.

Het begin van het nieuwe jaar kenmerkte zich jammer genoeg ook met de start van een oorlog die onze markt danig zou veranderen. De torenhoge inflatie zorgde ervoor dat alles duurder werd en dat zorgde op zijn beurt voor onzekerheid. Investeringen in customer- en employee experience werden doorgeschoven. Commercieel werd het stiller dan we gewend waren en daardoor werd het snel duidelijk dat onze ambitieuze doelstellingen qua cijfermatige groei wel eens geremd zouden kunnen worden.

Ons besluit stond echter vast; we moesten en zouden investeren in onze toekomst en in de operationele basis!

Zo was 2022 ook het jaar waarin we Jelle en Nathalie in ons team mochten verwelkomen. En ook Aleksandar, die al eerder voor ons als flex-medewerker aan de slag was, werd een vaste en volwaardige Captain.

Het resultaat is een team van goed opgeleide, enthousiaste medewerkers die helemaal klaar zijn om samen te knallen in 2023.

 

1 september markeerde ook de start van excap Digital. Met deze nieuwe tak binnen excap helpen we ondernemers en ondernemingen met hun digitale vraagstukken. Of het nu gaat om een digitale scan, een workshop digital customer journey management of om de inschakeling van echte digitale specialisten, vanaf nu kan dat ook onder de excap vlag. En de nieuwe Captain van dat schip is Gerard.

 

Dat dit een team is dat sterk aan elkaar hangt en bereid is om elkaar door dik en dun te steunen werd ook duidelijk tijdens de vele mooie activiteiten dit jaar.

Ik denk aan de fantastische zomerborrel in Antwerpen waar we ook onze Nederlandse collega’s mochten verwelkomen, een geslaagde ‘wie is de mol’ zoektocht in Haarlem gevolgd door een feest op een boot dat voor altijd in de analen van excap zal staan, een beleidsdag in een boomhut in de Limburgse bossen, .. . Stuk voor stuk activiteiten die me ook trots maken dat ik mij deel van deze club mag noemen.

Als je dit allemaal zo leest dan zijn we in 2022 toch echt weer gegroeid. We zijn opnieuw een stuk volwassener geworden al blijft ons soms jeugdig enthousiasme nog steeds één van onze sterkste kernwaarden naast kwaliteit en innovatie.

En hoewel we op commercieel vlak een grotere groei hadden voorspeld dan waargemaakt, kijken we met nog meer vertrouwen naar het potentieel van 2023. Een groei die past bij ons ambitieniveau en verdiend is voor de grote inzet van alle collega’s.

Die drukke decembermaand waarover ik al eerder sprak onderstreept dit nog eens. Nog nooit eerder in de geschiedenis van excap ontvingen we zoveel offerteaanvragen op 1 maand. Nog nooit eerder bevestigden zoveel klanten quasi gelijktijdig hun intentie om een onderzoek op te starten. Deze decembermaand is dan ook een gigantisch vliegwiel voor een gierende start van 2023.

Ik voel het, dit gaat een topjaar worden. Een jaar vol onderzoek en advies, van workshops en diepte-interviews, van digitale transformatie.

Een plantje dat je goed wil laten groeien moet een voldoende grote pot krijgen. De pot staat er, de zon schijnt en ik voel het aan elke vezel.. de verdere groei is ingezet.

 

Namens alle Captains,

Fijne feestdagen!

 

Yves

FAQ

 • Wat is mystery guest onderzoek?

  Het is een marktonderzoek waarbij mystery guests worden uitgestuurd om klantreizen (Customer Journeys) te testen op kwaliteit, operationele efficiëntie, beleving, emoties en indruk. Dankzij deze objectieve resultaten, verkrijg je nieuwe inzichten om de juiste stappen te nemen in de optimalisatie van processen. >Meer weten

 • Welke soorten mystery guest onderzoek bestaan er?

  Er is een heel breed gamma aan onderzoeken. We kunnen ze best indelen in 3 grote categorieën: voor klanten, voor medewerkers en overige. Bij deze laatste, gaat het eerder om kwaliteitsaudits, candidate experience en discriminatieonderzoek. > Alle onderzoeken

 • Wordt mystery guest onderzoek ook voor online journeys ingezet?

  Absoluut. Een online shopper winkelt anders dan een klant in een fysieke winkel. Online mystery shopping legt knelpunten van je website of webshop bloot, zodat je de online ervaring kunt verbeteren. De ganse buyer journey wordt uitgetest, tot en met het effectief retourneren van de aankoop. > Meer weten

 • Hoe gaan Customer Journeys en mystery guest onderzoek samen?

  Bij een mystery guest onderzoek gaan we door alle stappen van de Customer Journey (klantreis). Bij elke stap meten we hoe deze stap bijdraagt tot een uitstekende klantervaring. Uniek aan onze methode is de ExperienceCapture waarbij bewuste en onbewuste emoties worden gecapteerd bij elke stap.

 • Welke criteria bepalen de kostprijs van een goed mystery guest onderzoek?

  Elk onderzoek bestaat uit Project Management, Briefing, Uitvoering & Rapportage. Daarbij geldt dat de post voor uitvoering de grootste is. Deze post wordt beïnvloed door het aantal uit te voeren metingen, de complexiteit en lengte van de opdracht en het profiel van de mystery shopper. > Meer weten

 • Biedt excap ook audits aan?

  Ja, een audit onderscheidt zich van mystery guest onderzoek door zijn objectief en feitelijk karakter. Er wordt gecontroleerd of iets voldoet aan de opgelegde norm (netheid, infrastructuur, ...). Daarbij is een auditeur meestal niet incognito maar maakt hij zich bekend. > Meer weten

 • Wat is de impact van mystery guest onderzoek op Cx en Ex?

  Dankzij de innovatieve rapporteringtools en de frequentie van de metingen, verwerf je inzicht in de resultaten om vervolgens actiegerichte conclusies te gaan formuleren. Jouw impact wordt : hogere klanten- en medewerkerstevredenheid én hogere omzet. >  Customer Experience

 • Wat is het verschil tussen kwalitatief- en kwantitatief onderzoek?

  De customer en/of employee experience van je klanten en medewerkers in kaart brengen kan je door middel van zowel kwalitatief- als kwantitatief onderzoek.

  Waar kwantitatief onderzoek zich voornamelijk richt op het verzamelen van gestandaardiseerde gegevens op grote(re) schaal, biedt kwalitatief onderzoek een diepgaand begrip van de individuele ervaringen en emoties van klanten en medewerkers. Meer weten >

 • Kan ik de resultaten monitoren tijdens het mystery guest onderzoek ?

  De resultaten worden samengebracht in een visueel en gebruiksvriendelijk dashboard. Een teamlid kan live de resultaten en de voortgang van het project volgen. Handig is dat je het dashboard op desktop, tablet of mobiel kan raadplegen en dat je de rapporten kan exporteren.

 • Hoe haal ik de juiste inzichten uit de vele data en databronnen?

  Veel bedrijven verzamelen steeds meer data van hun klanten. Dit betreft zowel data vanuit eigen systemen als data vanuit externe (onderzoeks)partners. Excap kan helpen om deze verschillende databronnen aan elkaar te koppelen zodat overkoepelende inzichten ontstaan om een finale impact te realiseren.

 • Welke voorbeelden uit de praktijk bestaan er?

  Wekelijks publiceren we nieuwe inzichten over Customer Experience en Employee Experience. We vinden het belangrijk dat we eigen expertise met ons netwerk kunnen delen. Ook laten we met plezier excap's ambassadeurs aan het woord: tevreden klanten bij wie we voor echte impact zorgden.

 • Verzorgt excap mystery guest onderzoek ook buiten de Benelux?

  Zeker! Dankzij ons uitgebreide netwerk van partners en jarenlange ervaring met internationale projecten, voeren wij niet alleen mystery guest onderzoek uit in heel Europa (en daarbuiten) maar ook audits, customer journey onderzoek, consultancy en kwalitatief onderzoek. >  Meer weten

 • Hoe kan ik de medewerkersbeleving onderzoeken?

  Employee experience wordt gemeten binnen verschillende groepen medewerkers, waarbij verschillende afdelingen worden onderzocht. Zo'n onderzoek vindt per kwartaal plaats maar gebeurt idealiter om de twee weken. Zo kan voortgang en beleid opgevolgd en onmiddellijk bijgestuurd worden. > Meer weten

 • Kan ik ook mystery shopper worden?

  Dat kan! Iedereen vanaf 18 jaar kan mystery shopper worden bij excap. Doe de test om te zien of jij geschikt bent. Geslaagd? Dan mag je jezelf vanaf dan mystery shopper noemen!

 • Waarom is de feedback van mystery shoppers betrouwbaar?

  Onze mystery Shoppers krijgen voor aanvang van hun opdracht een uitgebreide briefing waardoor ze altijd goed voorbereid op pad gaan. Het aantal opdrachten per mystery shopper houden we beperkt om zo de kwaliteit te kunnen waarborgen. Een interne controle doet de rest.

 • Wie zijn de mystery shoppers van excap en hoe groot is dit bestand?

  Ons bestand, dat ruim 5000 mystery shoppers telt, bestaat uit zeer verschillende mensen. Van jong tot oud, van make-upliefhebbers en klussers tot leerkrachten en ingenieurs.

 • Kan ik aanspraak maken op de KMO-portefeuiile?

  Ja, dat kan zeker omdat excap een erkend dienstverlener is door het Agentschap Innoveren en Ondernemen.  Meer weten > 

 • Kan ik zelf een bijkomende vraag stellen?