Kwartaalblog Q1

Een korte terugblik op het eerste kwartaal van 2024

Bijna elk bedrijf kijkt op het einde van het kwartaal wel eens achteruit. Voornamelijk om te bepalen of er wat moet veranderen in het nieuwe kwartaal om de jaardoelen te bereiken. Bij excap is dat op zich niet heel erg anders.

Onze methoden van mystery shopping en customer journey-onderzoek focussen op scores (gesloten vragen), verhalen (de toelichting via open vragen) en op emoties (via onze ExperienceCapture methodiek). Deze emoties zijn een sterke trigger voor verandering en dus erg waardevol. Het valt me op dat ikzelf het afgelopen kwartaal best diverse emoties heb ervaren.

Laat ik deze eens indelen volgens de emoties van de ExperienceCapture:

 • Emotie 'Vreugde'

  "Jill verwelkomde twee nieuwe gezichten in haar team. Onze twee nieuwe ‘Captains’ Sophie en Besiana zorgen er samen met de rest van het team voor dat het excap-schip op koers blijft".

 • Emotie 'Peinzend'

  "De operationele versterking is welkom en nodig want het jaar is hard gestart, heel hard zelfs. Wat ook energie geeft, bijvoorbeeld dankzij het verwelkomen van mooie klanten zoals Renault, AG Insurance en nieuwe trajecten voor onder meer de Lijn".

 • Emotie 'Vertrouwen'

  "De beste bevestiging van het harde werk van iedereen blijft een hernieuwing van een waardevol partnership. Ik kan dan ook met gepaste trots zeggen dat we een bijna 100% klantretentie behalen waardoor we op het einde van ons eerste kwartaal gigantische stappen zetten richting een prachtig jaar".

 • Emotie 'Perplex'

  "Nooit eerder schreven we zoveel onderzoeksvoorstellen in een kwartaal".

 • Emotie 'Verbazing'

  "10.128 afgelegde kilometers brachten me bij tientallen klanten aan tafel. Dat zijn dus tientallen leuke, eerlijke en leerrijke gesprekken".

 • Emotie 'Bewondering'

  "M’n collega Arjen liep z’n vierde marathon ten voordele van Kika (kinderkankerfonds). Geen verandering zonder beweging roepen we vaak. Dat bewegen neemt hij heel erg serieus. Echt knap en bewonderenswaardig".

 • Emotie 'Extase'

  "Ik mocht ruim honderd mensen inspireren met leuke key notes over customer experience. Ik kijk ook erg uit om te spreken op het komende MSPA-congres in Cyprus (Mystery Shopping Professional Association)".

 • Dank!

  "Het kwartaal is echt voorbij gevlogen maar wat ben ik trots op wat het team heeft bereikt. We zijn meer dan ooit klaar zijn voor het moois dat nog komen zal. En bovenal: grote dank aan alle Captains"!

 • ExperienceCapture

  Wil je weten hoe wij emoties kunnen vastleggen bij customer journey onderzoek? Ontdek deze unieke methodiek.

  ExperienceCapture
Vacature Fotografie 9

FAQ

 • Wat is mystery guest onderzoek?

  Het is een marktonderzoek waarbij mystery guests worden uitgestuurd om klantreizen (Customer Journeys) te testen op kwaliteit, operationele efficiëntie, beleving, emoties en indruk. Dankzij deze objectieve resultaten, verkrijg je nieuwe inzichten om de juiste stappen te nemen in de optimalisatie van processen. >Meer weten

 • Welke soorten mystery guest onderzoek bestaan er?

  Er is een heel breed gamma aan onderzoeken. We kunnen ze best indelen in 3 grote categorieën: voor klanten, voor medewerkers en overige. Bij deze laatste, gaat het eerder om kwaliteitsaudits, candidate experience en discriminatieonderzoek. > Alle onderzoeken

 • Wordt mystery guest onderzoek ook voor online journeys ingezet?

  Absoluut. Een online shopper winkelt anders dan een klant in een fysieke winkel. Online mystery shopping legt knelpunten van je website of webshop bloot, zodat je de online ervaring kunt verbeteren. De ganse buyer journey wordt uitgetest, tot en met het effectief retourneren van de aankoop. > Meer weten

 • Hoe gaan Customer Journeys en mystery guest onderzoek samen?

  Bij een mystery guest onderzoek gaan we door alle stappen van de Customer Journey (klantreis). Bij elke stap meten we hoe deze stap bijdraagt tot een uitstekende klantervaring. Uniek aan onze methode is de ExperienceCapture waarbij bewuste en onbewuste emoties worden gecapteerd bij elke stap.

 • Welke criteria bepalen de kostprijs van een goed mystery guest onderzoek?

  Elk onderzoek bestaat uit Project Management, Briefing, Uitvoering & Rapportage. Daarbij geldt dat de post voor uitvoering de grootste is. Deze post wordt beïnvloed door het aantal uit te voeren metingen, de complexiteit en lengte van de opdracht en het profiel van de mystery shopper. > Meer weten

 • Biedt excap ook audits aan?

  Ja, een audit onderscheidt zich van mystery guest onderzoek door zijn objectief en feitelijk karakter. Er wordt gecontroleerd of iets voldoet aan de opgelegde norm (netheid, infrastructuur, ...). Daarbij is een auditeur meestal niet incognito maar maakt hij zich bekend. > Meer weten

 • Wat is de impact van mystery guest onderzoek op Cx en Ex?

  Dankzij de innovatieve rapporteringtools en de frequentie van de metingen, verwerf je inzicht in de resultaten om vervolgens actiegerichte conclusies te gaan formuleren. Jouw impact wordt : hogere klanten- en medewerkerstevredenheid én hogere omzet. >  Customer Experience

 • Wat is het verschil tussen kwalitatief- en kwantitatief onderzoek?

  De customer en/of employee experience van je klanten en medewerkers in kaart brengen kan je door middel van zowel kwalitatief- als kwantitatief onderzoek.

  Waar kwantitatief onderzoek zich voornamelijk richt op het verzamelen van gestandaardiseerde gegevens op grote(re) schaal, biedt kwalitatief onderzoek een diepgaand begrip van de individuele ervaringen en emoties van klanten en medewerkers. Meer weten >

 • Kan ik de resultaten monitoren tijdens het mystery guest onderzoek ?

  De resultaten worden samengebracht in een visueel en gebruiksvriendelijk dashboard. Een teamlid kan live de resultaten en de voortgang van het project volgen. Handig is dat je het dashboard op desktop, tablet of mobiel kan raadplegen en dat je de rapporten kan exporteren.

 • Hoe haal ik de juiste inzichten uit de vele data en databronnen?

  Veel bedrijven verzamelen steeds meer data van hun klanten. Dit betreft zowel data vanuit eigen systemen als data vanuit externe (onderzoeks)partners. Excap kan helpen om deze verschillende databronnen aan elkaar te koppelen zodat overkoepelende inzichten ontstaan om een finale impact te realiseren.

 • Welke voorbeelden uit de praktijk bestaan er?

  Wekelijks publiceren we nieuwe inzichten over Customer Experience en Employee Experience. We vinden het belangrijk dat we eigen expertise met ons netwerk kunnen delen. Ook laten we met plezier excap's ambassadeurs aan het woord: tevreden klanten bij wie we voor echte impact zorgden.

 • Verzorgt excap mystery guest onderzoek ook buiten de Benelux?

  Zeker! Dankzij ons uitgebreide netwerk van partners en jarenlange ervaring met internationale projecten, voeren wij niet alleen mystery guest onderzoek uit in heel Europa (en daarbuiten) maar ook audits, customer journey onderzoek, consultancy en kwalitatief onderzoek. >  Meer weten

 • Hoe kan ik de medewerkersbeleving onderzoeken?

  Employee experience wordt gemeten binnen verschillende groepen medewerkers, waarbij verschillende afdelingen worden onderzocht. Zo'n onderzoek vindt per kwartaal plaats maar gebeurt idealiter om de twee weken. Zo kan voortgang en beleid opgevolgd en onmiddellijk bijgestuurd worden. > Meer weten

 • Kan ik ook mystery shopper worden?

  Dat kan! Iedereen vanaf 18 jaar kan mystery shopper worden bij excap. Doe de test om te zien of jij geschikt bent. Geslaagd? Dan mag je jezelf vanaf dan mystery shopper noemen!

 • Waarom is de feedback van mystery shoppers betrouwbaar?

  Onze mystery Shoppers krijgen voor aanvang van hun opdracht een uitgebreide briefing waardoor ze altijd goed voorbereid op pad gaan. Het aantal opdrachten per mystery shopper houden we beperkt om zo de kwaliteit te kunnen waarborgen. Een interne controle doet de rest.

 • Wie zijn de mystery shoppers van excap en hoe groot is dit bestand?

  Ons bestand, dat ruim 5000 mystery shoppers telt, bestaat uit zeer verschillende mensen. Van jong tot oud, van make-upliefhebbers en klussers tot leerkrachten en ingenieurs.

 • Kan ik aanspraak maken op de KMO-portefeuiile?

  Ja, dat kan zeker omdat excap een erkend dienstverlener is door het Agentschap Innoveren en Ondernemen.  Meer weten > 

 • Kan ik zelf een bijkomende vraag stellen?