CX Trends 2023

De Top 5 van nieuwe CX trends in 2023

25 januari 2023

neem contact op

Het is altijd interessant om als CX professional de vinger aan de pols te houden qua nieuwe trends in Customer Experience.

Dankzij de gesprekken met onze klanten, kunnen we beter inschatten wat een ‘aangename ervaring’ zou kunnen betekenen anno 2023. Is het sneller geleverd worden, zijn klanten dan bereid om meer te betalen als je die belofte kan waarmaken? Of is het misschien een betere personalisatie in aanbod afgestemd op je eerder vertoonde koopgedrag? ‘Een aangename ervaring’ is voor elke klant anders.

Dankzij jaarrapporten van internationale studiebureaus en bedrijven of via blogs van vooraanstaande experten, kunnen we ook nieuwe CX trends spotten. Als CX dienstverlener, detecteerden wij 5 trends die volgens ons echt de moeite waard zijn om met jullie te delen.

#1 - CX zonder aan design te denken brengt je maar half zo ver.

Deze gebalde uitspraak komt van het Studiebureau McKinsey & Company en specifiek komt het neer op het volgende: wanneer je nieuwe klantreizen wilt ontwikkelen, kom je het verst als je ‘klassieke CX methodes’ combineert met designprocessen gericht naar de klant-gebruiker.

Je hebt enerzijds een CX team, verantwoordelijk voor data capturing en definiëren van de klantbehoeftes en anderzijds een Designteam verantwoordelijk voor het designen van oplossingen en hertekenen van de journeys. Elk bedrijf streeft ernaar om de klantreis zo ‘delightful’ mogelijk te krijgen maar maken de fout van deze twee teams, los van elkaar te laten werken zonder overleg en afstemming.

Een gecombineerde CX-designaanpak voor het ontdekken van de behoeften van de klant, het ontwerpen van oplossingen en trajecten, en het leveren van customer impact zal bedrijven helpen een naadloze end-to-end ervaring te creëren die echt voldoet aan de steeds veranderende behoeften van klanten.

#2 - Blijft alles meetbaar in CX? Ook emotie?

Omdat klantreizen meer en meer online worden afgelegd, heeft dit het grote voordeel dat we dankzij data capturing elke interactie kunnen gaan vastleggen, meten én analyseren.

Er zijn echter twee concrete uitdagingen waarvoor bedrijven een oplossing moeten gaan zoeken:

Uitdaging 1: cookieless future – Omwille van beperkingen in datacapturing door een steeds strenger wordende datawetgeving, gaan bedrijven minder en minder gebruikersdata kunnen verzamelen over bijvoorbeeld online customer journeys (met uitzondering van de first party data). Vandaag kunnen we nog redelijk veel meten, maar in de cookieless future wordt dit een pak minder. Heb je hier als organisatie, zelf al eens bij stilgestaan? Misschien vind je wel een oplossing in onze nieuwe tak in dienstverlening nl. excap digital.

Uitdaging 2: emotie – Zelfs al kunnen we vandaag quasi alles meten, er zijn echter weinig mogelijkheden om emotie te gaan meten. Emotie is allesbepalend of een klantreis als aangenaam en geslaagd wordt ervaren of niet. Excap heeft een unieke methode om emotie te ‘capteren’ bij onderzoek van klantreizen, namelijk de award winning methode ExperienceCapture.

#3 - Positiviteit met impact

Deze trend werd gespot door Steven Van Belleghem en ligt eigenlijk een beetje in het verlengde van de vorige topic, namelijk: CX die voor een echte emotionele impact kan zorgen.

Zolang dat het economisch herstel uitblijft en dat dit voor jouw bedrijf misschien nog een moeilijke periode blijft, mag je niet vergeten dat het voor je klanten ook niet evident is. Slaag je er desondanks toch in als bedrijf om mensen zich beter te laten voelen door middel van een excellente klantervaring, dan maak jij het verschil t.o.v.  bedrijven die dit niet zullen doen.

Steven heeft het over het ‘top gun’ effect het creëren van no nonsens, simpel genietbare en pure feel good beleving voor je klanten. Meer moet dit soms niet zijn.

#4 – Competitief voordeel in CX creëren dankzij het meten van  medewerkersgeluk.

Indeed.com, één van ’s werelds grootste jobseekers, is erin geslaagd om in samenwerking met de Universiteit van Oxford een tool te ontwikkelen die een ‘Work Happiness Score’ kan berekenen. 

De eerste cijfers spreken boekdelen: 36% op de UK-arbeidsmarkt is ongelukkig in de job en in Canada, is slechts 48% akkoord met de stelling ‘ik voel mij meestal gelukkig op mijn werk.

Dankzij bestudering van deze nieuwe data, komen bedrijven te weten hoe ze de balans tussen motivatie en productiviteit duurzamer kunnen krijgen. Uiteindelijk zal het hen helpen om het beste talent voor zich te winnen. Volgens Indeed.com is 87% van de ondervraagde bedrijfsleiders het erover eens dat tevredenheid bij de medewerkers voorop te stellen, de sleutel is naar het creëren van een competitief voordeel in Customer Experience.

Meer tevreden medewerkers is een traject van verandering in de organisatie. Het is een stappenplan waarmee je op aantoonbare wijze impact creëert op een betere beleving van je merk, de reputatie en uiteindelijk grotere omzet.

Start daarom een medewerkersonderzoek naar geluk of algemener, in beleving.

#5 - De blijvers voor 2023

First Contact Resolution: het percentage van klanten dat tevreden is over de uitkomst van het eerste effectieve contact over een item

Sentiment score or Analyse: een tool die capteert wat de emotie is van de klant tijdens een bepaalde momentopname tijdens de klantreis. Denk aan onze eigen methode ExperienceCapture.

Customer Effort Score: een score die weergeeft hoe gemakkelijk en snel het is voor de klant om de informatie terug te vinden

NPS driver analyse:  een tool die helpt om inzicht te geven in de belangrijkste key drivers van een NPS score.

Customer Lifetime Value: dit mag misschien de meest allesomvattende metric zijn. Het berekent de loyaliteit van je klanten, meestal in omzetwaarde. Een minder goede CLV kan te maken hebben met een tegenvallende CX.

FAQ

  • Wat is mystery guest onderzoek?

    Het is een marktonderzoek waarbij mystery guests worden uitgestuurd om klantreizen (Customer Journeys) te testen op kwaliteit, operationele efficiëntie, beleving, emoties en indruk. Dankzij deze objectieve resultaten, verkrijg je nieuwe inzichten om de juiste stappen te nemen in de optimalisatie van processen. >Meer weten

  • Welke soorten mystery guest onderzoek bestaan er?

    Er is een heel breed gamma aan onderzoeken. We kunnen ze best indelen in 3 grote categorieën: voor klanten, voor medewerkers en overige. Bij deze laatste, gaat het eerder om kwaliteitsaudits, candidate experience en discriminatieonderzoek. > Alle onderzoeken

  • Wordt mystery guest onderzoek ook voor online journeys ingezet?

    Absoluut. Een online shopper winkelt anders dan een klant in een fysieke winkel. Online mystery shopping legt knelpunten van je website of webshop bloot, zodat je de online ervaring kunt verbeteren. De ganse buyer journey wordt uitgetest, tot en met het effectief retourneren van de aankoop. > Meer weten

  • Hoe gaan Customer Journeys en mystery guest onderzoek samen?

    Bij een mystery guest onderzoek gaan we door alle stappen van de Customer Journey (klantreis). Bij elke stap meten we hoe deze stap bijdraagt tot een uitstekende klantervaring. Uniek aan onze methode is de ExperienceCapture waarbij bewuste en onbewuste emoties worden gecapteerd bij elke stap.

  • Welke criteria bepalen de kostprijs van een goed mystery guest onderzoek?

    Elk onderzoek bestaat uit Project Management, Briefing, Uitvoering & Rapportage. Daarbij geldt dat de post voor uitvoering de grootste is. Deze post wordt beïnvloed door het aantal uit te voeren metingen, de complexiteit en lengte van de opdracht en het profiel van de mystery shopper. > Meer weten

  • Biedt excap ook audits aan?

    Ja, een audit onderscheidt zich van mystery guest onderzoek door zijn objectief en feitelijk karakter. Er wordt gecontroleerd of iets voldoet aan de opgelegde norm (netheid, infrastructuur, ...). Daarbij is een auditeur meestal niet incognito maar maakt hij zich bekend. > Meer weten

  • Wat is de impact van mystery guest onderzoek op Cx en Ex?

    Dankzij de innovatieve rapporteringtools en de frequentie van de metingen, verwerf je inzicht in de resultaten om vervolgens actiegerichte conclusies te gaan formuleren. Jouw impact wordt : hogere klanten- en medewerkerstevredenheid én hogere omzet. >  Customer Experience

  • Wat is het verschil tussen kwalitatief- en kwantitatief onderzoek?

    De customer en/of employee experience van je klanten en medewerkers in kaart brengen kan je door middel van zowel kwalitatief- als kwantitatief onderzoek.

    Waar kwantitatief onderzoek zich voornamelijk richt op het verzamelen van gestandaardiseerde gegevens op grote(re) schaal, biedt kwalitatief onderzoek een diepgaand begrip van de individuele ervaringen en emoties van klanten en medewerkers. Meer weten >

  • Kan ik de resultaten monitoren tijdens het mystery guest onderzoek ?

    De resultaten worden samengebracht in een visueel en gebruiksvriendelijk dashboard. Een teamlid kan live de resultaten en de voortgang van het project volgen. Handig is dat je het dashboard op desktop, tablet of mobiel kan raadplegen en dat je de rapporten kan exporteren.

  • Hoe haal ik de juiste inzichten uit de vele data en databronnen?

    Veel bedrijven verzamelen steeds meer data van hun klanten. Dit betreft zowel data vanuit eigen systemen als data vanuit externe (onderzoeks)partners. Excap kan helpen om deze verschillende databronnen aan elkaar te koppelen zodat overkoepelende inzichten ontstaan om een finale impact te realiseren.

  • Welke voorbeelden uit de praktijk bestaan er?

    Wekelijks publiceren we nieuwe inzichten over Customer Experience en Employee Experience. We vinden het belangrijk dat we eigen expertise met ons netwerk kunnen delen. Ook laten we met plezier excap's ambassadeurs aan het woord: tevreden klanten bij wie we voor echte impact zorgden.

  • Verzorgt excap mystery guest onderzoek ook buiten de Benelux?

    Zeker! Dankzij ons uitgebreide netwerk van partners en jarenlange ervaring met internationale projecten, voeren wij niet alleen mystery guest onderzoek uit in heel Europa (en daarbuiten) maar ook audits, customer journey onderzoek, consultancy en kwalitatief onderzoek. >  Meer weten

  • Hoe kan ik de medewerkersbeleving onderzoeken?

    Employee experience wordt gemeten binnen verschillende groepen medewerkers, waarbij verschillende afdelingen worden onderzocht. Zo'n onderzoek vindt per kwartaal plaats maar gebeurt idealiter om de twee weken. Zo kan voortgang en beleid opgevolgd en onmiddellijk bijgestuurd worden. > Meer weten

  • Kan ik ook mystery shopper worden?

    Dat kan! Iedereen vanaf 18 jaar kan mystery shopper worden bij excap. Doe de test om te zien of jij geschikt bent. Geslaagd? Dan mag je jezelf vanaf dan mystery shopper noemen!

  • Waarom is de feedback van mystery shoppers betrouwbaar?

    Onze mystery Shoppers krijgen voor aanvang van hun opdracht een uitgebreide briefing waardoor ze altijd goed voorbereid op pad gaan. Het aantal opdrachten per mystery shopper houden we beperkt om zo de kwaliteit te kunnen waarborgen. Een interne controle doet de rest.

  • Wie zijn de mystery shoppers van excap en hoe groot is dit bestand?

    Ons bestand, dat ruim 5000 mystery shoppers telt, bestaat uit zeer verschillende mensen. Van jong tot oud, van make-upliefhebbers en klussers tot leerkrachten en ingenieurs.

  • Kan ik aanspraak maken op de KMO-portefeuiile?

    Ja, dat kan zeker omdat excap een erkend dienstverlener is door het Agentschap Innoveren en Ondernemen.  Meer weten > 

  • Kan ik zelf een bijkomende vraag stellen?